Noutati

Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei invită laboratoarele din statele membre ale UE să participe la efectuarea de teste comparative pentru identificarea de microplastice și nanoplastice în compoziția alimentelor, furajelor și în probe de mediu. Prima rundă de testare va avea loc în toamna acestui an. Laboratoarele din UE care doresc să participe, sunt invitate să își exprime interesul până la 01 septembrie 2019, la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Laboratoarele care se vor înscrie, vor primi invitația oficială și mai multe detalii referitoare la testare, până la data de 15 septembrie a.c.. Numărul de laboratoare participante va fi limitat la 70, pentru întreaga UE.

Într-o primă etapă, JRC va produce materiale test pentru compararea inter-laboratoare și, ulterior, materiale certificate. Pentru verificarea eficienței metodelor de analiză, se vor efectua teste pe microplastice (material PET destinat alimentelor) pentru apa potabilă îmbuteliată.
 Rezultatele vor fi analizate cu toate laboratoarele participante, în cadrul unui seminar dedicat schimbului de bune practici și stabilirii etapei următoare.

Cursuri gratuite oferite de INCDBA - IBA București

 

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA București oferă asistență și cursuri de formare profesională gratuite firmelor eligibile din regiunea Sud Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea) din următoarele domenii:

  • Procesarea alimentelor și băuturilor
  • Turism si Ecoturism
  • Sănătate și produse farmaceutice
  • Energie și management de mediu
  • Bioeconomie, biofarmaceutică și biotehnologii

Înscrieri în limita locurilor disponibile. Locațiile pentru desfășurarea cursurilor vor fi în județele din regiunea Sud Est în funcție de mărimea grupelor de cursanți.
Documentele necesare înscrierii :

Persoană de contact:
Dr. Ecolog Claudia Moșoiu Manager proiect
Șef Comp. DRU
INCDBA IBA București
Dinu Vintilă 6, 021102
Tel/Fax: 021 210 9128
www.bioresurse.ro 


Masa rotundă „Protecția indicațiilor geografice pentru produsele agro-alimentare, vin și băuturi spirtoase„ a avut loc în perioada 29 -30 mai 2018
foto prod ind alim

În perioada 29-30 mai 2018 Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin direcțiile de specialitate, Direcția Generală Politici în Industrie Alimentară și  Comerț și Direcția Generală Afaceri Europene și Relații Internaționale, au organizat împreună cu reprezentanții Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene (DG AGRI) un seminar cu  tema “Protecția indicațiilor geografice pentru produsele agro-alimentare, vin și băuturi spirtoase”.

 La întâlnire au participat reprezentanți ai grupurilor de inițiativă cât și reprezentanți ai asociațiilor grupurilor aplicante. Dintre denumirile de produse care se doresc a fi înregistrate pe unul din sistemele de calitate europene, denumire de origine protejată (DOP), indicație geografică protejată (IGP) sau specialitate tradițională garantată (STG), amintim: Virșli de Hunedoara, Plăcinta Dobrogeană, Pastrama ciobănească de Covurlui, Telemea de Vaideeni, Usturoi de Copălău, Brânză de burduf de la Bran, Salinate de Turda, Prune de Leleasca/Sâmburești, Slănină afumată din porc de Bazna, Cașcaval afumat de Soveja, Pastramă de Dobrotești, Parizer și Muschi țigănesc (STG).

În ceea ce privește băuturile spirtoase cu  indicație geografică au existat discuții pe dosarele deja depuse de România, dar și pe viitoarele aplicații precum Țuica de România și Țuica de Turț.

Experții Comisiei Europene pe parcursul celor două zile au susținut prezentări referitoare la legislația europeană și la modul de aplicare al acestea și au răspuns la  întrebările punctuale ale participanților.

Prin acest seminar s-a dorit creșterea nivelului de informare al celor interesați și lămurirea unor aspecte ce țin de exigențele experților europeni care analizează dosarele depuse. În ceea ce privește obiectivul României de a propune pentru protecție la nivelul UE cât mai multe denumiri de origine și indicații geografice pentru produse agroalimentare, vin și băuturi spirtoase considerăm că viitoarele aplicații vor avea un grad de acuratețe mai ridicat și vor fi întocmite într-un mod mai profesionist, care să conducă la o analiză mai facilă și astfel să fie scurtată cât se poate de mult perioada de înregistrare a unui produs.

La finalul celor două zile de seminar, cei prezenți s-au bucurat să deguste câteva din produsele analizate în timpul dezbaterilor și au apreciat calitatea deosebită a acestora.

IMG 20180531 WA0005   IMG 20180531 WA0003


Campania „Alege Oaia!” continuă și în anul 2018

Calendarul campaniei:

 

Arhivă „Alege Oaia!” 2017

Media