COMUNICAT DE PRESĂ - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Sâmbătă, 18 Ianuarie 2020 22:53

COMUNICAT DE PRESĂ

Delegația oficială a României condusă de ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale Adrian OROS a avut o serie de întâlniri de lucru în prima zi a Târgului internațional pentru alimentație, agricultură și grădinărit Săptămâna Verde 2020, organizat la Berlin în perioada 17 - 26 ianuarie 2020.

În prima parte a zilei, ministrul Adrian Oros, alături de secretarul de stat Aurel Simion și împreună cu E.S. Emil HUREZEANU, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Federală Germană, au primit vizita delegației SUA, condusă de Excelența Sa, domnul Kip Tom, ambasador la Roma pentru ONU. În cadrul discuției, reprezentantul SUA a transmis aprecierile pentru buna colaborare dintre SUA și România, în mod special pe domeniul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), coordonat de MADR. Cu această ocazie, Ministrul Adrian OROS a lansat secretarului de stat pentru agricultură din SUA invitația de a vizita ofical România. Reprezentanții SUA au dat asigurări că vor face toate demersurile pentru materializarea acestei vizite.

În continuare, Ministrul Agriculturii, Adrian OROS, alături de secretarul de stat, Aurel Simion și de Dr. Robert Viorel CHIOVEANU, președinte - secretar de stat al ANSVSA, s-au întâlnit cu delegația Republicii Moldova condusă de Ion PERJU, ministrul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului. Discuțiile au fost axate pe subiectul pestei porcine africane, ambele state punându-se de acord să facă prevenție comună privind pesta porcină africană. În acest sens, s-a discutat despre circulația animalelor, despre programul de rabie și despre focarele din Republica Moldova.

Tot în prima zi a Târgului internațional pentru alimentație, agricultură și grădinărit Săptămâna Verde 2020, organizat la Berlin, delegația oficială a României condusă de ministrul Adrian OROS a primit delegația oficială a Republicii Kazakhstan condusă de Aidarbek SAPAROV, prim vice-ministru al Ministerului Agriculturii din Kazakhstan.

În cadrul întălnirii, s-a pus accentul pe continuarea colaborării, pe baza memorandumului dintre cele două ministere. SAPAROV a transmis aprecierile pentru relațiile dintre cele două state și a lansat ministrului Adrian OROS invitația pentru o vizită oficială la Astana, împreună cu investitori români și cu rectori ai universităților cu profil agricol din România, în scopul continuării discuțiilor pe baza memorandumului de colaborare. 

De asemenea, s-au purtat discuții privind agrearea unor certificate pentru exportul produselor lactate, a celor din pește și a celor apicole. Discuțiile au fost susținute de Dr. Robert Viorel CHIOVEANU, președinte secretar de stat al ANSVSA.

Un alt subiect important a fost încheierea unui acord bilateral între universitățile cu profil agricol din cele două țări.

Ministrul agriculturii, Adrian OROS a avut întrevederi și cu ministrul Bekir Pakdemirli, omologul său din Turcia, precum și cu Anatoli KHATSKO, ministrul agriculturii și alimentației din Republica Belarus, cu care a discutat despre intensificarea relațiilor de colaborare și despre necesitatea stabilirii unor vizite oficiale pentru a identifica modalitățile concrete de consolidare a relațiilor comerciale. De asemenea, cu ocazia participării la deschiderea standului Republicii Lituania, ministrul Adrian OROS a avut o întrevedere și cu Andrius PALIONIS, ministrul agriculturii din Lituania.

 Ministrul Adrian Oros, alături de Excelența Sa, Kip Tom, ambasador la Roma pentru ONU.


Ministrul Adrian Oros, alături de Ion Perju, ministrul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova.


Ministrul Adrian Oros, alături de Aidarbek SAPAROV, prim vice-ministru al Ministerului Agriculturii din Kazahstan.

 


Ministrul Adrian Oros, alături de ministrul Bekir Pakdemirli, omologul său din Turcia.

 


Ministrul Adrian Oros, alături de Andrius PALIONIS, ministrul agriculturii din Lituania.

 


Ministrul Adrian Oros, alături de Anatoli KHATSKO, ministrul agriculturii și alimentației din Republica Belarus.